Acrylaat bewerken

Acrylaat, ook wel bekend onder PMMA, perspex of plexiglas, is een zeer breed toegepast materiaal. Toepassingen laten zich zien in de reclame industrie, in de vorm van bijvoorbeeld displays of vitrines, maar ook op andere plekken waar (breuk)veiligheid belangrijk is. Het materiaal heeft zoveel verschillende toepassingen door zijn gunstige eigenschappen:

  • Het is licht van gewicht. 
  • Hoge breukveiligheid 
  • Weerbestendig
  • Zeer duurzaam
  • Glashelder
  • Goed te bewerken
  • Zeer goed (blijvend) thermisch vervormbaar

Ook is acrylaat redelijk goedkoop. Hierdoor laat acrylaat zich op zeer veel plekken toepassen, vooral als men geen glas mag gebruiken in verband met scherven of breken. Er zijn echter zaken waar men rekening mee moet houden bij het bewerken van acrylaat.

Er zijn twee vormen acrylaat, gegoten en geëxtrudeerd, met elk andere eigenschappen. Gegoten acrylaat heeft minder restspanningen dan geëxtrudeerd acrylaat. Hierdoor is het toepassen van bepaalde bewerkingen beter op gegoten acrylaat. Schreinemacher adviseert u daarom graag over welk halffabricaat acrylaat, of welke vormen van bewerking, het beste zijn toe te passen voor uw product.

In het algemeen geldt dat de meeste bekende bewerkingsprocessen zonder problemen zijn toe te passen op acrylaat. Bekende bewerkingsprocessen zijn bijvoorbeeld boren, frezen en zagen. Door het gebruik van moderne apparatuur kan Schreinemacher dit vaak op een en dezelfde machine uitvoeren. Hierdoor neemt de precisie en betrouwbaarheid van de bewerking toe.

De bewerkingen stansen en zetten zijn niet mogelijk met acrylaat. Dit is vanwege de brosse eigenschappen van het acrylaat en het koud bewerken van acrylaat kan leiden tot barsten. Een andere belangrijke eigenschap van acrylaat is dat het krasgevoelig is. Hierdoor kan de helderheid van het materiaal afnemen. Dit is echter gedeeltelijk tegen te gaan door het aanbrengen van een coating. Deze coating zorgt voor een beschermende laag die goede bescherming biedt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor acrylaat bewerken? Neem contact op met de professionals van Schreinemacher en informeer vrijblijvend naar al onze mogelijkheden. Bel 013-5729680 voor direct contact.