Kunststof buigen

Schreinemacher kan op verschillende manieren kunststoffen buigen. De twee belangrijkste methodes zijn koud en warm buigen. Bij koud buigen gaan we het kunststof bij kamertemperatuur buigen in de gewenste hoek. Bij warm buigen verwarmen we eerst het kunststof om het vervormbaar te maken, waarna deze na het buigen en afkoelen in de gewenste stand zal blijven staan.

Koud buigen

Vooral polycarbonaat leent zich goed voor het koud buigen. Het is wel van belang rekening te houden met de afmetingen van het product dat we gaan buigen. Een lange dunne strip zal van zichzelf buigen en gemakkelijk vervormen, terwijl bijvoorbeeld een blokje onmogelijk is te buigen. Koud gebogen materiaal blijft veerkrachtig, hierdoor zal het vaak geheel of gedeeltelijk terugbuigen naar zijn oorspronkelijke vorm. Bij warm buigen is dit niet het geval.

Warm buigen

Bij warm buigen verwarmen we door middel van gloeispiralen eerst het kunststof (lokaal), waardoor het plastisch vervormbaar is. Bij het bereiken van de juiste temperatuur gaan we het kunststof buigen in de gewenste stand. Na het afkoelen blijft het kunststof in deze stand staan, zonder enige vorm van inklemming. Warm buigen is een specialistisch bewerking. Verschillende kunststoffen buigen bij verschillende temperaturen. Te koud buigen kan leiden tot breuken, en te warm buigen zal het kunststof beschadigen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor kunststof buigen? Neem contact op met de professionals van Schreinemacher en informeer vrijblijvend naar al onze mogelijkheden. Bel 013-5729680 voor direct contact.